Mensen kennen dit niet, was de reactie van een vriendin van mij toen ik in een folder schreef over fixatie disparatie. Je kunt het beter achterstand in lezen noemen. Ze had gelijk, veel kennen het nog niet. Zo werd ik laatst op het schoolplein aangesproken door een moeder. Over onderwijs en leerproblemen. Er werd gedacht over haar dochter dat deze dyslexie had. Toen vertelde ze me over de klachten, scheef op lijn schrijven, letters die in een lijn lijken te verdwijnen. Direct was ik alert, dit hoort niet bij dyslexie, dit hoort bij fixatie disparatie!

Een beeld
Als we naar iets kijken, zien onze beide ogen een beeld. Deze twee beelden smelten samen tot 1 beeld. Tenminste, normaal gesproken. Het kan zijn dat de ogen daar moeite mee hebben. Dit noemen ze fixatie disparatie. Het beeld is disparaat. De ogen werken dus eigenlijk niet met elkaar samen om één duidelijk beeld te maken.

Slechts enkelen van ons zien ook echt twee beelden. De meesten hebben andere vage klachten die eigenlijk niet hierbij lijken te passen. Eigenlijk zijn de ogen knetterhard aan het werk om te zorgen dat de twee beelden zoveel mogelijk op elkaar passen. Want we zouden gek worden als we de hele dag dubbel zagen toch? Ik kan dit uit eigen ervaringen bevestigen. Nadat er bij mijn dochter fixatie disparatie was vastgesteld, deed ik eigenlijk voor de lol ook eens een screening. Ik wilde gewoon meemaken wat zij ook had gezien. En ik bleek een flink oogsamenwerkingsprobleem te hebben. Ik had altijd hoofdpijn aan het einde van de dag en behoorlijke rugklachten. En nu? Geen hoofdpijn meer en mijn nekklachten zijn 75% verminderd!

Klachten
De klachten lijken deels op de klachten die bij dyslexie horen. Daarom worden deze vaak door elkaar gehaald. Echter, de aanpak is heel anders. Daarom is het goed om fixatie disparatie te laten uitsluiten.
Klachten die vaak voorkomen zijn:

 • Hoofdpijn met name boven de wenkbrauwen
 • Branderige en droge ogen
 • Nek- en schouderklachten
 • Balans en evenwicht is verstoord
 • Oog-handcoördinatie klopt niet
 • Slordig handschrift
 • Vinger gebruiken tijdens het lezen
 • Bij het hardop lezen klink het hakkelig
 • Slecht begrijpend lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)
 • Op een blanco vel niet horizontaal schrijven
 • Hoofd schuinhouden tijdens de studie

Het volgende voorbeeld geeft aan hoe de kinderen het lezen ervaren:

Het is niet gek dat deze kinderen een ontzettende hekel aan lezen ontwikkelen. Een ding is duidelijk: lezen is niet leuk op deze manier! Maar er is hoop!

Aanpak

Fixatie disparatie is goed te screenen. Dat doen we met gebruik van een bioptor. Komt hier een hoge score uit, dan kan een functioneel optometrist een uitgebreid onderzoek doen. Daarna zijn er twee mogelijkheden.

 1. Visuele training. Een training om de ogen beter met elkaar te laten samenwerken waardoor er geen oogsamenwerkingsprobleem meer blijft bestaan. Deze training is zeer geschikt voor kinderen omdat de ogen van kinderen nog heel flexibel zijn.
 2. Een prismabril. Het prisma in de bril duwt de blik van de ogen naar binnen zodat het beeld wel op elkaar valt.

Nieuwsgierig geworden of herkenbare klachten? Vraag dan nu een screening aan!